Egy kis “Home Staging”

  • -

Egy kis “Home Staging”

Újszegeden egy 47m2-es panellakást piacra kellett “dobni”.

Egy rövid elméleti áttekintés:

Tudjuk, hogy az otthon ettől kezdve árucikké válik. Ez azt jelenti, hogy kívülállóként kell szemlélni, és az eladás előtt az ingatlant ki kell “pofozni” – azaz Home Steging-elni kell. Az ingatlanból ki kell hozni az állapotának megfelelő maximumot.

Miért? – Mert akik bizonyos típusú lakást keresnek, és ezekből többet megnéznek, azt fogják választani, amely számukra a legmegnyerőbb.

Mi az a minimum, amihez nem kell pénz, csak akaraterő? Félre kell tenni a szokásokat, be kell dobozolni az apróságokat, selejtezni kell, és funkcionálisan kell elhelyezni a bútorokat. Semmi felesleges tárgy, lehetőleg világos, semleges színek, tisztaság, friss levegő és minél több fény. Ezt akkor is végig kell csinálni, ha a tulajdonos(-ok) benne él(-nek)!

Mekkora legyen a beavatkozás? Mennyi az az összeg, amit érdemes rákölteni?

Meg kell találni a középutat a túl kevés és a túl sok között.

A beavatkozást nem szabad összekeverni a komplett, részletekig ható lakásfelújítással. Általánosságban kell gondolkodni. Kiindulásként vizsgálódni kell az ingatlanpiacon. Milyen azonos méretű lakásokat kínálnak eladásra a környéken, mennyiért és mekkora a kereslet? Mérlegelni kell a bekerülési -, megtérülési költségeket a ráfordított idő arányában. A piaci helyzettől,  a rászánt összegtől, a rendelkezésre álló időtől, a szükséges szakemberi közreműködés meglététől illetve a lakás jelenlegi használatától is függ a beavatkozás mértéke.

Visszatérve az eladandó panellakásra:

A helyzet szerencsés volt. Egyrészt az ingatlanból kiköltöztek, így nem volt zavaró tényező a “gatyába rázása” közben. Másrészt a fürdőszobát kivéve, nagyon jó állapotban volt. Végigjártuk az előzőekben vázolt folyamatot, megjelöltünk egy kikiáltási árat, meghatároztuk a ráfordítani kívánt összeget, kitűztük az elérni kívánt célt, megterveztük a munkálatok sorrendjét majd kiosztottuk a feladatokat.

A konyhában és a fürdőszobában régebben történt átalakítás. Az eredeti lakótelepi elrendezés már akkor megszűnt, praktikusabb élettér alakult ki helyette. A szobákban a laminált padló jó állapotban van, a középső, kiszolgáló helyiségeken és a  lodzsán az egységes kültéri padlólap burkolat is megfelelő.

A lakás méretarányos alaprajza

A konyhabútor 5 éve készült, ezért itt egy mindenre kiterjedő nagytakarítást kellett végezni, és csak a fürdő felőli falát kellett újrafesteni a közlekedővel együtt.

Konyha előtte

Utána

Sajnos a fürdőszobában már ez nem volt elég.  A tusoló csempéjét, a mosdót és a wc csészét semmivel sem lehetett letakarítani, nagyon el voltak használódva.

Fürdő előtte

Új wc-t és új mosdót vettünk szekrénnyel, tükörrel. A mosdót, az eredeti elhelyezéséhez képest kijjebb hoztuk, ezzel kényelmesebbé tettük a használatát. A zöld falakat fehérre festettük. A wc mögötti falat úgy burkoltuk, hogy levehető legyen a vízórákat takaró része. A tusoló falára UNIDEKO falburkolót ragasztottunk és műanyag harmonikaajtót tettünk rá – nem volt lehetőség íves tuskabinajtó  berakására, mert ahhoz ki kellett volna bontani a vízvezetéket takaró gipszkartonfalat és át kellett volna szerelni a vízvezetéket is.

Utána

A szobákból a bútorok és a falakon lévő dekorációk is elkerültek, ezért szükségét éreztük a javító glettelésnek, és a festésnek.

A nappaliban a mennyezetet fehérre festettük, előtte egyszínű volt a fal sárgájával. A terrakotta szín maradt, a többi falfelület világos vajszínt kapott. A radiátor is át lett festve. Pár éve készült el a tolóajtós beépített szekrény, és ugyanakkor lett lecserélve a szoba ajtaja tolóajtóra.

A hálóban meghagytuk a tapétát, a falakat, a mennyezetet és a radiátort is fehérre festettük. Az előszobában lévő, eredeti beépített szekrény nemrégen lett újrafestve. A vevő igénye szerint átalakítható. Pl.: a bejárat felőli rész megszüntetésével egy kényelmes, nyitott előszobafallal, alatta cipőtartós ülőpaddal, ajtómagasság felett egy 30 cm mély zárt tárolóval, ami az ajtó felett is folytatódna, tágasabb és praktikusabb tér alakulhat ki. A megvalósításán sokat töprengtünk. Megéri – nem éri meg?

Inspiráció az előszobai beépített szekrény átalakításához. (Egyelőre maradt az eredeti szekrény.)

A felújítás hét nap alatt elkészült, napi 4-5 órában.

Mi az amit megtehetsz az ingatlanod eladása érdekében?

Home Staging + Profi fotózás + Az adott ingatlanra szabott értékesítési marketing

A lakás ráncfelvarrása kész, jöhet a fotózás és a hirdetés szövege:

“Megvételre kínálom Újszegeden a Vedres utcában a 6. emeleten egy 47m2-es, igényesen felújított, azonnal költözhető lakást.

A lakás a mai igényeket kielégíti, kiváló elosztásának köszönhetően remek lehetőség akár egyetemistáknak, akár pároknak és akár befektetésnek is kiadás céljából. Megtalálható benne két egymástól külön álló, külön bejáratú szoba, fürdőszoba tusolóval, fiatalos konyha valamint lodzsa.

Az épület a panelprogramon átesett, rendszeresen karbantartott és takarított, akadálymentesített és nagy lifttel ellátott.” – és felsorolásként következnek az egyéb jellemzők.

Az alaprajz mellé elkészültek a lakás 3D felülnézeti képei is a könnyebb átláthatóság érdekében:

Már csak a marketing van hátra.

Ha Te is hasonló cipőben jársz, de nincs segítséged, keress minket. Tanácsadással, alaprajz készítéssel, 3D képekkel, fotózással tudunk könnyíteni a dolgodon. Az így kapott anyagot felhasználhatod saját ingatlanhirdetéseidben, de ingatlanközvetítőnek is átadhatod hirdetési célra.